viernes, 5 de diciembre de 2008

Cultura de Pau i resolució de conflictes


Pintant els conflictes

El taller Pintant els conflictes obre una oportunitat per parlar dels conflictes en la vida quotidiana del jovent. La dinàmica es composa de dues parts: una primera de jocs de cohesió i col·laboració grupal a partir d’un paracaigudes gegant i una segona on es reflexiona sobre quins són els conflictes de la nostra vida quotidiana i quines formes de resolució no violenta podem trobar entre tots i totes.
El taller s’introdueix amb dibuixos realitzats per menors soldat de la Costa d’Ivori per parlar dels diferents tipus de conflictes que existeixen en la vida dels nens i nenes d’arreu del planeta.

Durada: 1 hora

Espai: Pati per a la primera part i aula per a la segona.


El Viatge d'en Konan

La guerra obliga en Konan, un elefant de la Costa d’Ivori a marxar de casa seva.
Inicia el viatge amb la seva família però es va trobant amb altres animals que també estan fugint de la guerra per viure en un lloc més tranquil i en pau.
La història s’acompanya d’una sèrie d’activitats per aprofundir en el tema de la guerra i els desplaçats.

Durada: 1 hora

Espai: Aula espaiosa

Aquest conte s'acompanya d'una guia pedagògica i activitats per treballar amb els nens i les nenes abans i després del taller.


El diari de la Naaku

“Avui la tieta m’ha regalat aquest quadern. Ho ha comprat a Abidjan, una ciutat molt gran que està a 350 quilòmetres de Bouaké, la nostra ciutat. A partir d’ara serà el meu diari. Aquí penso escriure tot el que em passa, les coses que sento, els meus somnis més secrets i els meus desitjos”.
A partir del quadernet personal de la Naaku, una noia de la Costa d’Ivori, reflexionem sobre la guerra i les seves conseqüències (desplaçaments forçats, atur, malalties, vulneracions dels drets humans...), així com de les possibilitats de reconstrucció postbèl·lica.

Durada: 1 hora
Espai: una aula amb espai ampli
Aquest conte s'acompanya d'una guia pedagògica i d'una proposta d’activitats relacionades.


Jocs de guerra, cosa d'infants

El taller té com a objectiu donar a conèixer la realitat dels menors que participen en conflictes armats. A partir d’un material audio/visual realitzat pels nois i noies soldat de la Costa d’Ivori s’analitza què vol dir ésser un nen o una nena soldat, quins drets bàsics es trenquen i què es pot fer per evitar la participació dels menors d’edat en els conflictes armats.

Aquest taller es pot complementar amb l’exposició dels Nens i nenes soldat.

Durada: 1 hora
Espai: Aula amb aparell reproductor de DVD

Aquest taller s'acompanya d'una carpeta pedagògica amb DVD, llibre de poemes i relats, guia pedagògica per al professorat i proposta d’activitats sobre menors soldats.


Todos tenemos la sangre roja

"Todos tenemos la sangre roja" és el nom d’un curtmetratge que parla sobre el racisme als barris. La història serveix com a base per reflexionar sobre les relacions entre les diferents cultures que conviuen a Catalunya i per proposar noves formes de convivència no racista ni violenta.

El curtmetratge ha estat realitzat pel grup de joves del projecte Xarxa de la Fundació Akwaba amb la col·laboració de l’Associació El cine secreto de Barcelona.

Durada: 1 hora
Espai: Aula amb reproductor de DVD

DVD amb el curtmetratge, altres materials audiovisuals i proposta d’activitats.


La batalla final

La música pot ser a la vegada un mitjà per generar o per resoldre conflictes.
A partir de videoclips s’analitza la història del hip-hop i la seva relació amb la resolució de conflictes en cultures minoritàries.
Amb aquesta dinàmica es poden tractar temes com la moda, el consum responsable, la construcció de la identitat,la resolució i la mediació dels conflictes...

Durada: 1 hora
Espai: Aula amb aparell reproductor de DVD


Rize: dansa per a combatre els conflictes

Rize és un tipus de dansa vinculada al carrer . Va neixer als anys 90, a les comunitats afroamericanes dels Estats Units per combatre la violència que patia el jovent als carrers.
Durant el taller el nois i noies identifiquen quines són les situacions de violència i deconflicte de la seva vida quotidiana i les interpreta a partir d’una coreografia per trobar noves formes i estratègies de mediació i resolució de conflictes.

Durada: 1 hora
Espai: Gimnàs, pati o aula gran amb equip de música.


Amor a la carta

A partir de la il·lustració d’una carta d’amor, es promou un debat per tal de reflexionar sobre els sentiments i la gestió de l'afecte.
L’objectiu és fomentar el respecte cap a les diverses formes d’expressar els sentiments i promoure unes relacions afectives igualitàries.

Durada: 1 hora
Espai: Aula
Materials: material per pintar (retoladors, ceres,temperes...) i un full A3 per persona.

No hay comentarios: